exposities

09-10-2019

Expositie Imaginaire portretten

Expositie Imaginaire portretten

Op zaterdag 30 november om 15.00 uur is de opening van de expositie Imaginaire portretten 

 

Een overzichtstentoonstelling van tekeningen en schilderijen van Marieke Thiescheffer in het Prinsenkwartier in Delft.

 

Op de kunstacademie leer je dat het belangrijk is om je als kunstenaar te onderscheiden. Kunst maken is niet alleen een ambacht. Het is ook een zoektocht naar wie je bent en wat je inspiratiebronnen zijn. Die zoektocht leidde tot een indrukwekkende serie zelfportretten die tijdens de expositie te zien zijn.

 

In haar werk is het proces van die zoektocht naar haar identiteit als kunstenaar duidelijk zichtbaar. Ze ontdekt dat haar werk veelzijdig is. Dat laat de  grote verscheidenheid aan portretten zien.  Deze zijn soms heel realistisch en vooral in de tekeningen ook abstract. De expressieve gelaatsuitdrukkingen zijn geïnspireerd op werk van F.X. Messerschmidt (1736-1783).  De hersenspinsels in en rond haar hoofd zijn organische vormen uit de natuur en imaginaire (jeugd)herinneringen. Plantenvormen als de hertshoornvarens, vogels, kwallen, eencellige en vormen uit de nanowereld herkennen we in de hoofdvormen.

Het serieuze tekenen begon met tekeningen van vervormde jeugdherinneringen. Het is het eerste onderzoek naar een steeds veranderende identiteit. Als een masker krijgt het gelaat steeds een andere uitdrukking. De detaillering in haar tekeningen is een plezier is om naar te kijken.

Ondertussen werkte zij aan haar scriptie Een historisch onderzoek naar het zelfportret. Daarmee ontdekte zij veel kunstenaars die eigenzinnig werk maakten, zoals Arcimboldo,  Messcherschmidt, Juul Kraaijer, Arnulf Rainer, Dali en Phillip Akkerman. Ook de eerste meer abstracte tekeningen ontstonden in die tijd.

Na de academie liet zij zich inspireren door de biodiversiteit in de natuur. Het tijdschrift National Geografic inspireerde haar tot het maken van fantasievolle  tekeningen, waarbij zij foto’s bestudeerde en als een collage bij elkaar voegde. Het gezicht van een jongen met een kapsel van een vogelstaart is daar een voorbeeld van. Het boek Art Forms in Nature van Ernst Heackel, zoöloog  (1834-1919) werd een belangrijke inspiratiebron. 

In 2017 maakte zij een Leporello (harmonica boekje)  met wit conté op zwart papier, geïnspireerd op werk van andere kunstenaars o.a. R.M.Muller en T.Smeets. Maar ook vormen uit de nanowereld, kwalachtige wezens uit de diepzee, eencelligen en celstructuren zijn hierin terug te vinden. Tegelijk deed zij onderzoek naar de transparante werking van kleuren, waarbij zij laag over laag schilderde en keek hoe de onderste laag de kleur van de laag erboven beïnvloedde. De serie met gekleurde bollen kwam daar uit voort.

Ook muziek is al jaren een grote liefde. Vroeger om op te dansen, nu tekent zij met een dansend potlood op het papier tijdens live concerten en noemt dat muzikale schetsen. Het is een fascinerend proces; ze begint te tekenen als de muziek begint en stopt als de muziek is afgelopen. Thuisgekomen kijkt ze met verbazing naar de  intuïtieve tekening die is ontstaan. Altijd is de tekening anders, soms is die af, soms wordt de tekening uitgewerkt met kleur.  

De expositie is te zien in de prachtige ruimte in het Prinsenkwartier, Sint Agathaplein 4, op de 1e etage boven de kunstsuper, op alle dagen behalve maandag.

 

 

Sint Agathaplein 4 in Delft

Opening: zaterdag 30 november  15.00 uur

Van dinsdag 27 november tot en met 31 december

Di/vrij 10-17.30, zat/zon van 11-17