Over mijn werk

Lentesalon 2018 in Kadmium

Het werk van afgelopen jaar bestaat uit een kleurenonderzoek en schilderen met een medium, laag over laag. Het eindproduct van het kleurenonderzoek zijn vier doeken met zogenaamde Bloppen, ronde vormen die aan cellen doen denken. Er zitten misschien wel 10 lagen kleur op, die laag over laag opgebracht zijn. De kleuren die onder de bovenste laag zit beïnvloed de kleur die erop ligt. Hierdoor ontstaat een nieuwe kleur. Ook de achtergrond heeft veel verschillende kleuren gehad, de donkere achtergrond doet denken aan het heelal. De laatste lagen zijn met een medium opgebracht. 

In de twee grote doeken waarop een onderwaterwereld te zien is heb ik op twee verschillende manieren gewerkt. Op het eerste doek is de Loricefera, een corsetdier, prominent aanwezig.  De vorm van het dier doet mij denken aan een hoofd waar hersenen in zitten en gedachten spinsels uit steken. Plankton, fascinerende diepzee beesten en gefantaseerde wezens dwarrelen erom heen.  Het water is er met medium verdunde transparante olieverf overheen geschilderd.

Op het andere doek  heb ik de achtergrond spontaan geschilderd naar een afbeelding van borrelend water uit een onderwaterbron. Daaroverheen heb ik een serie transparante kwalachtige zee beesten geschilderd op plekken waar ze als vanzelf uit de schildering naar voren kwamen. 

 

Het werk met de Loricefera is te bekijken op de Lentesalon van 23 maaart tot en met 22 april 2018.